Έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων

Έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων

Αρ. Πρωτ. 3261/21.12.2011

Προς Υπουργούς:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

- Οικονομικών

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη, καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τα δύο χρόνια.

Σε ακόμα δυσχερέστερη κατάσταση βρίσκονται οι δικαιούχοι διαδοχικής ασφάλισης, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων καθυστερεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα Νόμο 3996/2011, άρθρο 38, (ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011) αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες έκδοσης σύνταξης και τα χρονικά περιθώρια μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που δεν ξεπερνούν τους τρεις ή τους έξι μήνες κατά περίπτωση από την προθεσμία υποβολής της αίτησης. Επιπλέον στο άρθρο 38, παράγραφος 3 διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η έκδοση της οριστικής σύνταξης μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια προχωρά διαδικασία για την έκδοση προσωρινής σύνταξης, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στην πράξη, ωστόσο, φαίνεται να προκύπτουν  πρακτικά ζητήματα ολοκλήρωσης των διαδικασιών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκδοση των προσωρινών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία και η δυσχερής οικονομική κατάσταση των δικαιούχων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις για την απόδοση των προσωρινών συντάξεων στους δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους;

Απαντήσεις Υπουργείων